Návod na výrobu kostivalové masti

 Nabízíme jednoduchý a osvědčený postup pro domácí výrobu masti, o který se podělila bylinářka Míša. Postup jsme rozdělili do dvou částí - přípravu macerátu a následného zcezení masti a plnění do kelímku.

  V návodu si vyrobíme vlastní domácí kostivalovou mast. Doporučený poměr je 100ml nasekaného sušeného kořene kostivalu na 300g bílé vazelíny. 

  Při zpracování tohoto množství vazelíny a kostivalu jsme vyrobili 300ml masti, naplnili jsme pět 60ml kelímků.

  Návod je však použitelný s různými masťovými základy /lékařská vazelína, Apiolka/ a bylinami, jejíž aktivní látka se váže na tuky /konopí, měsíček, eukalyptus,řebříček/.

  Výroba macerátu nám zabrala hodinu a půl, asi 45min cezení a plnění. Nepotřebujeme žádné speciální pomůcky, vše potřebné pravděpodobně naleznete ve vaší kuchyni, zbytek si můžete dokoupit třeba v tomto eshopu Smějící se.


 Pomůcky pro výrobu

   K výrobě masti v tomto návodu jsme použili:

- 300g bílé lékařské vazelíny
- 100ml kořene kostivalu
- vyšší pánev a sporák
- kuchyňskou váhu
- 100ml kelímek na odměření bylin
- netkanou textilii
- misku 1500ml
- misku 400ml
- dřevěnou špachtli, injekční stříkačku
- rukavice, kelímky na uložení masti

   K uchování hotové masti doporučujeme použít plastové kelímky se šroubovacím uzávěrem 60ml a 90ml, 100ml kelímky se zacvakávacím uzávěrem, nebo skleněné lahvičky o objemu 60ml.

3.jpg

 


Příprava masťového základu

  Do větší skleněné misky odvážíme potřebné množství vazelíny, nebo apiolky. Na sporáku připravíme pánev s vodou a misku do ní vložíme.

4.jpg

  Misku v pánvi podložíme kamínkem, či keramickým střepem, pod dnem misky se nebude tvořit vodní pára a miska nebude v pánvi „poskakovat“.

  Vazelínu rozpouštíme při mírném varu vody. V případě potřeby doléváme vodu do pánve. Vazelínu takto ve vodní lázni zahříváme do úplného rozpuštění.

5.jpg
7.jpg

 


Macerace

  Připravíme si byliny. Kostival odměříme do 100ml kelímku. Byliny přidáme do rozpuštěné vazelíny. Zamíchejte míchátkem, nebo dřevěnou špejlí a takto macerujeme za tepla minimálně hodinu. 

 
10.jpg

   Macerát občas promícháme a do pánve doléváme vodu dle potřeby. Vodu v pánvi necháváme mírně probublávat v rozmezí 55 - 70°C, vazelína musí zůstat rozpuštěná, teploměr není potřeba.

  Po hodině misku vytáhneme z lázně. Necháme schladnout a uložíme přikrytou na tmavé místo. Necháme po dobu jednoho týdne macerovat za studena při pokojové teplotě.

11.jpg

 


Cezení macerátu

  Po týdnu misku s macerátem vložíme do studené či vlažné vodní lázně. Zvolna rozpustíme.

17.jpg

  Do menší čisté misky si připravíme jemné plátno, nebo netkanou textilii. Vlijeme do ní zahřátý macerát a pokusíme se vymačkat co nejvíce rozpuštěné hmoty. 

19.jpg  
20.jpg

  Při tomto kroku doporučujeme používat rukavice.


Plnění hotové masti

  Rozpuštěnou scezenou mast plníme hned po zcezení za tepla do kelímků a skleniček injekční stříkačkou - také můžeme nechat přecezenou mast schladnout a studenou pak plnit špachtlí do kelímků.

22.jpg 23.jpg

  Vyrábíte-li mast z vosku a oleje, doporučuji ji do zchladnutí pomalu míchat, při příliš rychlém tuhnutí vzniká tužší vrstva na povrchu a po stěnách misky.

Zbývá jen popsat vyrobenou mast. Určitě nezapomeňte na štítek připsat datum výroby.

25.jpg

   Jak jsme již zmínili, pro uchování hotové masti se hodí kelímky se šroubovacím uzávěrem o velikosti 60ml a 90ml, plastové kelímky se zacvakávacím uzávěrem 100ml, nebo skleněné lahvičky o objemu 60ml.


Obecné rady

  Byliny by neměly za tepla přijít do styku s kovem, používejte nejlépe skleněné či dřevěné pomůcky, plátno, textilii. Byliny před vložením do základu v případě potřeby nadrťte rukou na jemno. Během celého postupu výroby doporučujeme používat přiměřenou ochranu rukou.

  Každý výrobek (a to i polotovary během výroby) dobře označte, nezapomeňte na datum výroby. Trvanlivost takto vyrobené masti je minimálně půl roku.

Byliny pomáhají © 2019

Copyright © bylinypomahaji.shop5.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© bylinypomahaji.shop5.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace

Obsah Vašeho košíku   0,- CZK